Kumaş Çeşitleri

Olefin Kumaş Nedir?

Olefin Kumaş

Olefin kumaş nedir?, nerelerde kullanılır?
Olefin veya PP, ilk olarak 1957’de İtalya’da oluşturulan sentetik bazlı bir polipropilen kumaştır. Polipropilen, gaz propilenden yapılır. Propilen, hafif petrol benzeri kokuya sahip renksiz bir gazdır. Hidrokarbonların veya yağ üretiminin buharla parçalanması yoluyla etilen üretiminin bir yan ürünüdür.  Pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Duvar kağıdı, döşemelik kumaş, halı, halat ve araç içi mekanlarında kullanılır. Olefinin avantajları; gücü, rengini ve rahatlığını, lekelenmeye, küflenmeye, aşınmaya, güneş ışığına ve iyi dökme ve örtmeye karşı dayanıklılığıdır.

Olefin elyafı, ağırlıklı olarak alifatik hidrokarbonlar olmak üzere, olefinlerden elde edilen termoplastik elyafları kapsayan genel bir tanımlamadır. Ailenin en yaygın kullanıma sahip üyeleri polipropilen (PP) ve polietilen (PE)’dir. PP’nin yüksek kaliteli elyafa dönüştürülmesi nispeten kolaydır, ancak PE iyi bir elyaf oluşturan yüksek polimer malzemesi değildir. Özel komonomerler kullanılarak, daha iyi elyaf oluşturucu özelliklere sahip PE reçinesi elde edilebilir, ancak PE elyafının kullanımı sınırlıdır.

Olefin, polipropilen veya polietilen gibi poliolefin moleküllerinden sentetik olarak üretilmiş bir elyaftır. Duvar kağıtları, halılar, araç içleri, koruyucu giysiler ve iplerin yapımında kullanılır. Olefin, güç, renk haslığı ve rahatlık gibi bazı umut verici niteliklere sahiptir. Ayrıca aşınmaya, lekelenmeye, güneş ışığına, asitlere, mantarlara ve küflenmeye karşı dayanıklıdır. Olefin lifleri güneş ışığında yavaşça bozulur ve yağlarla lekelenir.

Olefin Kumaş Nedir
Olefin Kumaş Nedir?

Olefin Kumaş Özellikleri

  • Dayanıklıdır
  • Rengi solmaz
  • Leke tutmaz, lekeler kolayca çıkar
  • Yıkanabilir kumaştır
  • Geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilebilir
  • Uçucu organik bileşikler yoktur
  • Kimyasallardan, terden, küften, çürümeden ve hava koşullarından kaynaklanan bozulmalara karşı dayanıklıdır
  • Çabuk kurur

Olefin ve Polipropilen Arasındaki Fark

Olefin: Lifleri üretmek için çeşitli molekül türleri kullanılabildiğinden, birkaç moleküler yapıya sahip olabilir. Örneğin; etilen, propilen veya diğer olefinler. Olefin liflerinde iki tür polimer kullanılmaktadır. Birincisi, polietilen, tekrar eden birimleri olan basit bir doğrusal yapıdır. Bu lifler esas olarak ipler, sicimler ve yardımcı kumaşlar için kullanılır. İkinci tip olan polipropilen, bir karbon atomu omurgasına sahip üç boyutlu bir yapıdır.

  • Polipropilen: Polipropilen, propilen moleküllerinin polimerizasyonu ile yapılır.

Olefin: Çeşitli endüstriyel uygulamalar için çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Konfeksiyon sektöründe spor giyim, spor giyim (çorap) ve termal iç giyimde (astar kumaşları) kullanılmaktadır. Bazı ekipmanlarda otomotiv parçalarında da kullanılır; örneğin, tekme panelinde veya üzerinde kullanılan iç kumaşlar, paket rafı, koltuk yapısı, kamyon gömlekleri ve yük platformları. Ayrıca ev mobilyalarında kullanılır; iç ve dış mekan halıları, halı altlıkları, duvar kaplamaları ve mobilyalarda.

  • Polipropilen: Ambalajlama, etiketleme, plastik parçalar, yeniden kullanılabilir kaplar, laboratuvar ekipmanları, otomotiv ekipmanları, hoparlörler ve kırtasiye üretiminde kullanılabilir.

Olefin: Güçlü, hafif, aşınmaya dayanıklı, termal olarak bağlanabilen ve rahat bir malzemedir. Ayrıca güneş ışığına, toprağa ve lekeye karşı dayanıklıdır. Olefin kimyasallardan, terden, küften, çürümeden ve hava koşullarından kaynaklanan bozulmalara karşı dayanıklıdır. Aynı zamanda çabuk kuruma özelliklerine sahiptir ve iyi bir hacim ve örtü sağlayabilir. Özellikle olefin kumaş üzerindeki lekeler, ılık su ve deterjanla lekelenerek kolaylıkla çıkarılabilir. Gerekirse ağartıcılar da kullanılabilir. Bu kumaş yıkanabilir ve ipte kurutulmalı veya yıkamadan sonra hafif ısı ile veya ısı olmadan kurutulmalıdır. Olefin çok hızlı kurur.

  • Polipropilen: Genel olarak polipropilen esnek, düşük yoğunluklu ve sert bir malzemedir. Polipropilenin özelliklerinin çoğu polietilene oldukça benzer. Mekanik ve ısıl direnci artıran ancak kimyasal direnci azaltan ekstra bir metil grubuna sahiptir. Polipropilen, oda sıcaklığında güçlü oksidanlar hariç, yağlara ve tüm organik kimyasalların çoğuna dayanıklıdır.

Kaynak

Waffle kumaş nedir?

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: