Kumaş Çeşitleri

Penye Kumaş Nedir?

Penye Kumaş Nedir?

Penye kumaş, normal pamuğun çok yumuşak bir versiyonudur. Penye, bir pamuk ipliği üretim yöntemi ve çeşidi. Bu ipliklerden üretilen pamuklu kumaş türü. Penye pamuk ipliği, tarama işleminden geçirilmiş olan uzun ve ince kalitede pamuk elyafından üretilir. Penye kelimesi Fransızca taramak fiilinden gelir. Türkçede tişört veya üst giyim elbise anlamında da kullanılır. Penye Kumaş Nedir? sorusunu cevapladığımıza göre özelliklerine göz atalım.

Penye İpliği

Penye ipliği, karde pamuk ipliğine göre daha kaliteli olup düzgün görünümlü ve homojendir. Dayanıklılığı da karde ipliğine göre % 10-15 daha fazladır. Bu ipliklerden üretilen kumaşlar, daha yumuşak tutumlu, daha sağlam, daha düzgün yüzey görünümlü, daha temiz ve parlaktır.

Penye Kumaş Kullanım Alanları

Penye pamuk iplikleri, ince yapılı dokuma ve örme kumaşların üretiminde kullanılmaktadır. Üretilen kumaşlar ise kaliteli elbise, bluz, gömlek, tişört, iç çamaşırı ve ev tekstil ürünlerinde kullanılır.

Penye Pamuk ve Pamuk Arasındaki Farklar

Pamuk, doğal bitkisel bir elyaf çeşididir ve pamuk bitkisinin kozalarından elde edilmektedir. Pamuk kimyasal olarak pamuk mumu, yağı ve pamuk elyafından meydana gelen selülozdan oluşur. 

Pamuk elyaflarının antik zamanlardan bu yana kullanıldığı düşünülmektedir. Pamuk, pamuk bitkisinin tohumlarını saran uzun, lifli tüylerin bükülmesi ile elde edilen doğal bir maddedir. Bu lifler boy ve kalınlık olarak değişiklik gösterirler ve emici özellik taşırlar, bu da pamuğu yumuşak ve giyimde rahat hale getirir. Pamuklu kumaşlar nefes alan yapısı nedeniyle sıcak iklimlerde yaygın olarak giyilir, çünkü serin tutar. Pamuğun esnek olması güçlü ve dayanıklılığı yapısındaki elyaftandır.

Pamuk, muhtemelen günde birkaç kez temas ettiğiniz bir malzemedir. Yatak çarşafları ve havlular genellikle pamuktan yapılmıştır ve dolabınızdaki kıyafetlerin çoğu da olabilir. Pamuk bitkisi tohumlarından yapılan doğal bir kumaştır ve tüm dünyada yetiştirilmektedir. Penye pamuğu aynı bitkiden gelir, fakat normal pamuktan daha yumuşak, daha güçlü ve pürüzsüz olmasını sağlamak için üretim sırasında ek bir aşamadan geçer.

Penye kumaş alan pamuğu, pamuk liflerinin iplik haline getirilmeden önce işlenmesiyle yapılan, normal pamuğun daha yumuşak bir versiyonudur. Penye pamuğu daha fazla iş gerektirdiğinden ve daha yüksek kalitede, daha sert bir kumaşla sonuçlandığından, normal pamuktan daha pahalıdır.

Bonus: Süprem Kumaş Nedir?

Süprem örme kumaş terimi piyasada, sadece yuvarlak örme makinelerinde üretilen pamuk veya pamuk ağırlıklı karışım ipliklerle örülen düz (RL) örme kumaşlar için kullanılmaktadır. düşük gramajlı olarak (genellikle 100-130 gr/m²) üretilen tek katlı örme kumaştır.

Penye Kumaş Nedir? konusunda düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlere iletebilirsiniz.

Kaynak

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: