Tekstil Dünyası

Kumaş Türlerine Göre Ütü Sıcaklık Ayarları

Ütü Sıcaklık Ayarı

Bir çoğumuzun başına gelen en berbat olaylardan biri fazla ısıtılan ütünün kumaşa yapışması sonucu kumaşın yanması ya da lekelenmesi. Bugün sizlere kumaş türlerine göre ütü sıcaklık ayarları ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgilendirme yapacağız.

Ütü Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ütü yaparken sertçe bastırmaya gerek yoktur, özellikle buhar kullanırken, çünkü işi yapan ağırlık değil buharın gücüdür. Fitilli kadife ve kadife kumaşları ütülerken ütü masasına önce kalın bir örtü yerleştirin. Giysinin içini dışına getirin ve ütüleyin.

Zor ütülenen bölgeler için dikey buhar uygulayın. Dantelli parçaları havlu kumaş üzerine yerleştirin. Buhar uygulayın ama fazla bastırmayın. Sıcaklık ayarları için elbiselerin etiketlerini kontrol edin. Kırışıkları azaltmak için de giysileri ütüledikten hemen sonra asın.

Kolalı ütüleme yaparken önce kumaşın iç kısmına su püskürtün, sonra kumaşın ütüden önce eşit bir şekilde suyu emebilmesi için kumaşı elinizde toparlayın.

Kumaş Türlerine Göre Ütü Sıcaklık Ayarları
Kumaş Türlerine Göre Ütü Sıcaklık Ayarları

Ütü yaparken ilk önce düşük ayarda ütülenmesi gereken giysilerinizi ütüleyip, daha sonra ısıyı arttırarak diğer türde olan kıyafetlerinize geçebilirsiniz.

Aşağıda tekstil mamullerinin ısıya karşı dayanıklılıkları ve kumaş cinsine göre tavsiye edilen ütüleme sıcaklıkları verilmiştir:

  • Keten: Sert gövde liflerinden meydana geldiğinden çabuk kırışır, dolayısıyla ütülenmesi zordur. Ütüleme esnasında iyi sonuç alabilmek için yüksek sıcaklıklarda ütüleme yapılmalıdır. Keten elbiseyi 200-220 °C’de ütüleme yapılması tavsiye edilir.
  • Pamuk: Pamuklu mamuller ütülenmesi zor ürünlerdir. Dolayısıyla yüksek sıcaklıklarda ütülenmesi gerekir. 180 °C’ de ütüleme yapılması tavsiye edilir. Pamuklu kumaşları ise düz yüzünden buharlı ya da kuru ütüleyin. Koyu, tok renklerle çalışırken, parlamayı önlemek için elbiseyi ters yüz edin.
  • İpek-Yün: Hassas lifler olduğundan selülozik liflere nazaran daha düşük sıcaklıklarda ütülenmesi gerekir. 120-160 °C’ de ütüleme yapılması tavsiye edilir. İpekli kumaşlar için düşük ve orta ısılar yeterlidir. Hassas kumaşlarda ütü bezi kullanılabilir.
  • Rayon: 105-120 °C’ de ütüleme yapılması tavsiye edilir.
  • Naylon-Perlon-Polyester: Yüksek ısı karşısında deforme olduğundan düşük sıcaklıklarda ütülenmeleri gerekir. 80 °C’ de ütüleme yapılması tavsiye edilir. Sentetik kumaşlar için düşük ve orta ısılar yeterlidir. Polyester kumaşlar ise doğal bir elyaf değildir ve daha düşük bir derecede ütülenmelidir.

Kaynak

‘Kumaş Türlerine Göre Ütü Sıcaklık Ayarları’ konusunda hakkında düşüncelerinizi yorumlar bölümünden iletebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: