Çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde, silindir ve kapak iğnelerinin birbirlerine dik ve karşılıklı bir şekilde yerleştirilmeleri ile elde edilen çift katlı örme kumaş türüdür. İnterlok kumaş nedir? sorusunun kısa cevabı bu şekilde. Sıkı ve düzenli görünüme sahip örme kumaş çeşidi olan interlok kumaş nasıl yapılır?
İnterlok örgüler, iki ayrı 1×1 rib yapısının birbiri içine geçmesi ile elde edilir. Single-pike, Fransız çift pikesi, İsviçre pikesi gibi türevleri mevcuttur. Kumaşlardan birisine ait düz ilmek çubuğu, diğer kumaşa ait ters ilmek çubuğu ile tam karşılıklı yer alır. İnterlok örme kumaşları enine yönde gerdirilince, iki yüzde de sadece sağ ilmekler görülür. İnterlok örgünün, hem ön hem de arka yüzünde ilmek bacakları belirgin olarak görülür. Örgünün her iki yüzünün görünümü de düz örgünün ön yüzü gibidir.
İnterlok örgü, tüm örgü kumaşlar içinde en sıkı olanıdır. Böylelikle tüm örgüler içinde en pürüzsüz yüzeye sahiptir. Jarse örgüye göre daha esnektir ve malzemenin hem ön hem de arkasında aynı görünüme sahip olmasının yanı sıra, aynı zamanda jarse kumaşdan daha kalındır ama jarse de olduğu kumaş dönme problemi yaratmaz.
Enine elastikiyeti daha düşük olup, iç giyim, yazlık-kışlık elbiseler ve özellikle sportif, tıbbi tekstiller ayrıca üst giyimde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Genellikle balıkçı yaka sweatshirt, bayan bluz, eşofman altı ve bebe grubunda kullanılır. İnterlock örmeden yapılan kumaşları koruyucu teknik tekstil olarak da kullanılabilmektedir.
İnterlok Kumaş Özellikleri
- Ön ve arka yüzde aynı görünüme sahiptir.
- Çift yüzlüdür.
- Desen ve yüzey dizaynı sınırlıdır.
- Ön ve arka yüzü pürüzsüzdür.
- Sık bir yapıya sahip daha stabil kumaşlardır.
- Dikey yönde, yatay yöne göre daha yüksek bir elastikiyet özelliğine sahiptir.
- Boyutsal stabilitesi ve şeklini koruma özelliği yüksektir, gerdirilip bırakılırsa kolayca eski halini alır.
- Diğer tek iplikli örme kumaşlara göre en yüksek gramajlı örme kumaşlar elde edilebilir, sık olduğu için birim alanda daha fazla iplik vardır.
- Ön ve arka yüzey arasında hava olduğundan, daha iyi ısı yalıtım özelliğine sahiptir.
- Diğer tek iplikli örme kumaşlara göre daha sıcak tutar.
- Gerilmeye maruz kaldığında ilmek bir uçtan kaçma eğilimi gösterir.
- İnterlok örme kumaşların hacimli yapısı nedeni ile nem alma özelliği iyidir.
Kullanım Alanları
İç giyim yazlık-kışlık ve özellikle sportif, tıbbi üst giyimlerde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ayrıca teknik koruyucu tekstil olarak da kullanılabilmektedir.
İnterlok Kumaş Nedir? konusunda eklemek istediklerinizi yorumlar bölümünden bizlere iletebilirsiniz.