Çocuğun giyimi, sağlığı ve konforu açısından büyük önem taşımaktadır. Çocukların giyimlerinden %100 ebeveynler sorumludurlar. Çocuk giyim her şeyden önce onu sıcaktan ve soğuktan korumalıdır. Aynı zamanda giyim, sosyal statüyü yansıtan önemli faktörlerden birisidir. Çocuk giysilerinin fonksiyonel olması oldukça önemlidir ve giysilerinin seçiminde aynı anda birden fazla sayıda kritere dikkat etmek gerekmektedir. Bebek giysilerinden öncelikle beklenen çocuğu sıcağa ve soğuğa karşı koruması ve aynı zamanda hareket edebilme yeteneği ile birlikte vücut yapısına uygun ölçüye ve modele sahip olmasıdır.
Her ebeveyn çocuğu için en iyi giysiyi satın almak ister. Çocuklara giysi alımında erişkinlere göre daha fazla kriter vardır. Bu kriterler, çocuğun yaşı, cinsiyeti, giyeceği ortam, sağlık durumu, doğası vb özellikler olarak sıralanabilir. Erişkinlerde olduğu gibi, çocuklarda da moda kavramı vardır. Fakat çocuk giyiminde moda ve güzel görünüm yanında, giysinin sağlıklı, emniyetli, ergonomik ve uygun kullanım özelliğine sahip olması da gerekmektedir (Aktuğlu, Ünal, 2001).
Çocukların doğumdan itibaren anatomik ve fizyolojik gelişim düzeylerinde oluşan boy, kilo, yapısal genişlik gibi anatomik farklılıkları giysi seçimini büyük oranda etkilemektedir (Çivitci, 2004). Forsberg ve Mansdorf, çocuk giysileri için kumaş seçiminin, çocukların cildi genellikle çok hassas olduğundan ve alerjiden kolayca etkilenebileceğinden çok dikkatli seçilmesi gerektiğini belirtmiştir. Buna ek olarak, çocuklar hareketli olduğundan, kıyafetleri sağlam ve aktiviteleri için uygun olmalıdır (Forsberg, Mansdorf, 2007).
Çocuk giysilerinde model özellikleri, çocukların giysiyi rahatça giyip çıkarabilmelerine uygun olmalıdır (Eicher, Sumberg, 1995). Hayhoe ve Chungwen (2009), çocuk giysilerinin minimum sayıda dikişe sahip olmasını ve bu dikişlerin gevşek olmaması gerektiğini ve dikişin tahriş etmemesi açısından temiz olması gerektiğini vurgulamışlardır (Hayhoe, hungwen, 2009). Çocuk giysisinin emniyetli olması açısından giysi model özellikleri de büyük önem taşımaktadır. Çocuk giysileri, erişkin giysilerinden farklı olarak daha renkli, daha çok aksesuarlı ve daha süslü olara tasarlanmaktadır. Ancak bütün bunlar yapılırken giysinin güvenlik açısından tehlikeli olabileceği göz ardı edilebilmektedir.
Çocuk Giyimde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi, ABD’de de 1 yaşından sonra kullanılan çocuk giysilerinde kordon ve büzme iplerinin kullanılması yasaklanmıştır. Bu yasağın amacı, çocukları giysilerin boynunda, belinde ya da kapüşonundaki kordon ve büzme iplerinin oyun parklarındaki oyuncaklara, okul otobüslerinin kapısına, hızla giden bisiklet ve araçlara takılmasıyla yaşanacak kazalardan korumaktır. TS EN 14682 “Çocuk giysilerinde güvenlik–Çocuk giysilerinde kullanılan kordon ve büzme ipleri” isimli standart, Avrupa’da yürürlükte olan standarttan adapte edilerek Türk Standardı olarak onaylanmış ve yürürlüktedir. Bu standarda göre çocuk giysisi denildiğinde; çiziminden, üretimine veya satış noktasına kadar, erkek çocuklarda 182 cm, kız çocuklarda 176 cm boya ve 14 yaşına kadar olan çocuklar tarafından giyilmek üzere üretilmiş giysileri de içeren tüm giysiler akla gelmektedir. Bu standarda göre, 7 yaş altı çocuklarda kapşon ve boyun bölgesinde kordon olmamalı, 7–14 yaş çocuklarda boyun bölgesinde kordon boyu 75 mm yi aşmamalı ve 7–14 yaş çocuklarda bel bölgesi kordonu 140 mm’ yi geçmeyecek şekilde olmalıdır. Potansiyel tehlikeleri (boğulma, yutma vb.) ortadan kaldırmak için kordonlar da uçlama olmamalıdır. Belde ve etek kısmında kullanılan kordonun boyunu 7,5 cm ile sınırlamak, özellikle okul otobüslerine, kapılara veya diğer hareketli nesnelere takılmayı önlemek suretiyle riski azaltmaktadır. Boyundan veya omuzdan bağlanan ürünlerde bağcıklar da boğulmaya neden olmaması açısından çok uzun olmamalıdır. Giysilerde bulunan kordonlar, bağcıklar ve esnek kısımlar yerine kapamalar olmalıdır.
Bebek ve çocuk giysilerinde giysi güvenliği büyük önem taşımaktadır. Giyside kullanılan kumaşın rengi, deseni, dokusu, mukavemeti gibi özellikleri, ölçü uygunluğu, hareketi kısıtlamaması çok önemlidir. Ancak giysi tasarlanırken bu özellikler çok detaylı olarak incelense dahi, eğer giysi için uygun aksesuar seçilmediyse kazalara ve hatta ölüme sebebiyet verebilir. Bu nedenle üreticilerin, bebek ve çocuklar için giysi üretiminde aksesuar seçiminde de hassas davranmaları gerekmektedir.
Toptan Çocuk Giyim Sitesi
Haknur Bebe
1996 yılında Bursa’da kurulmuş olup, ana faaliyet konumuz 0-16 yaş arası çocuk giyim ve bebek giysileridir. Tecrübeli ve profesyonel ekibimizin desteğiyle üretimlerimizi birçok ülkede çocuklar ve bebekler için en son moda trendlerine göre üretip aynı zamanda da toptan satışlarını gerçekleştirmekteyiz. Haknurbebe
Ürünlerimiz Avrasya Gümrük Birliği‘nin teknik düzenlemeleri için tüm uygunluk değerlendirme prosedürlerini geçmiştir ve ilgili teknik düzenlemelerin gereksinimlerini karşılamaktadır.
Dergipark