Site icon Haknur Bebe

Pamuk Kumaş Çeşitleri Nelerdir?

Pamuk Kumaş

Pamuk Kumaş

Bu yazımızda pamuklu kumaş nedir?, pamuk kumaş çeşitleri nelerdir? sorularına yanıt arayacağız.

Pamuklu Kumaş Nedir?

Tekstilde pamuk liflerinin kullanımına ilişkin en eski kanıt, yaklaşık olarak MÖ 5000 yılına kadar uzanan Hindistan’daki Mehrgarh ve Rakhigarhi tesislerindendir. Hint Yarımadası’nı MÖ 3300’den 1300’e kadar kapsayan İndus Vadisi Uygarlığı, bu kültürün insanlarına hazır giyim ve diğer tekstil kaynakları sağlayan pamuk yetiştiriciliği sayesinde gelişmeyi başarmıştır.

Pamuk yetiştiriciliğinin ilk günlerinden bu yana, pamuklu kumaş, olağanüstü nefes alabilirliği ve hafifliği ile herkesin en sevdiği ürün olarak ortaya çıkmıştır. Pamuklu kumaş inanılmaz derecede yumuşaktır. Ancak ipek ve yün karışımına benzeyen bir ısı tutma özelliğine sahiptir.

Pamuk ipekten daha dayanıklı olsa da, yünden daha az dayanıklıdır. Bu kumaş nispeten tüylenmeye ve yırtılmaya eğilimlidir. Yine de pamuk, dünyadaki en popüler ve en çok üretilen kumaşlardan biri olmaya devam ediyor. Bu tekstil nispeten yüksek gerilme direncine sahiptir. Doğal rengi beyaz veya hafif sarımsıdır.

Pamuk çok miktarda su emebilir. Ancak aynı zamanda çabuk kurur. Bu da ona yüksek oranda nem çekme kabiliyeti sağlar. Pamuğu yüksek ısıda yıkayabilirsiniz. Pamuk kumaş vücudunuzu iyi örter. Bununla birlikte, pamuklu kumaş nispeten kırışmaya eğilimlidir. Bir ön işleme tabi tutulmadıkça yıkandığında çeker ve küçülür.

Pamuk Kumaş Çeşitleri Nelerdir?

Flamlı Pamuk Kumaş

Flamlı kumaş flamlı iplikler ile üretilir. Flamlı iplikler hava jetli tekstüre yöntemi ile üretilir. Çekim silindirleri arasına yerleştirilen iplikler hava jetine aktarılır. Bu yöntemle üretilen ipliklerin kullanıldığı pamuklu kumaşlara flamlı pamuk kumaş adı verilir.

Flamlı kumaş flamlı

Pamuk File Kumaş

File şeklinde boşluklarla örülen pamuk iplik kullanarak yapılan kumaşlar pamuk file kumaş olarak geçer.

Delikli Pamuk Kumaş (Pamuk Fisto Kumaş)

Deliklerle çeşitli desenlerin oluşturulabildiği etrafı dikişli minik delikler içeren pamuk kumaş türüdür. Aksesuar olarak da kullanılabilir. Vintage eskitme pamuklu fisto modelleri 2021 yılının modası olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pamuklu Aerobin Kumaş

Polyamid ve pamuk karışımı olan, kırışmaya dayanıklı ve terletmeyen, çoğunlukla yaz aylarında kullanılan bir kumaş türüdür. Kadın giyim sektöründe oldukça popülerdir.

Kendiliğinden Baskılı Pamuk Kumaş

Çeşitli baskı teknolojileriyle baskılandırılmış ve görsel efektler eklenmiş pamuk kumaş türüdür.

Pamuk Astar Kumaş

Çoğunlukla ceket ve montlarda kullanılan astar kumaşın pamuk lifleriyle üretilen formudur.

Pamuk Akrilik Kumaş

Sentetik akrilik kumaş lifleri ile pamuk liflerinin karışımından oluşturulan kumaş türüdür.

Pamuk İpek Kumaş

İkisi de organik kaynaklı olan ipek ve pamuk liflerinin karışımı ile oluşturulan karışım kumaş çeşididir.

Pamuk Jarse Kumaş

Jarse kumaş bir tarafı ribana örgü ile oluşturulan arka tarafı ilmeklerle doldurulmuş kumaş türüdür. Bu kumaş başlarda yün kullanarak üretilirken son yıllarda pamuk ve sentetik elyaflar da kullanarak üretilebilmektedir.

Pamuklu Jorjet Kumaş

Çözgü ve atkısı yüksek bükümlü iplikler ile bezayağı örgülerle oluşturulan jorjet kumaş türüdür. Yüksek fiyatlı ipek jorjete daha düşük fiyatlı bir alternatif kumaş olarak doğmuştur.

Pamuk İnterlok Kumaş

Pamuk İnterlok Kumaş

Hem ön hem arka yüzü nervürlü olan örme interlok kumaşın pamuk lifler kullanarak üretilen formudur.

Jakarlı Pamuk Kumaş

Jakar desenli özel kumaş üretiminde çeşitli kumaş türleri kullanılabilmektedir. Pamuk kumaş kullanarak üretilen hali jakarlı pamuk kumaş olarak adlandırılır.

Pamuklu Likralı Kumaş

Lİkra temelde bir kumaş markası olmakla birlikte artık likra kumaşın temel özelliğinin adı olarak kabul edilir. Likra kumaşlara ekstra esneklik sağlayan bir kimyasaldır. Bu bileşen pamuk lifleri ile birleştirildiğinde oluşan kumaş pamuklu likralı kumaştır.

Pamuk Şifon Kumaş

Şifon kumaş yumuşaklığının yanı sıra ışığı da geçirebilen tek katlı, ince ve yüksek bükümlü iplerle oluşturulan bir kumaş türüdür. Bu kumaş farklı liflerden elde edilen iplerle dokunabilir. Son yıllarda sentetik elyafların kullanımı her ne kadar artmış olsa da bu kumaş türünü pamuk lifleri ile de örmek oldukça yaygındır. Bu tür kumaşlar pamuk şifon kumaş olarak adlandırılır.

Pamuk Şamre Kumaş

İlk üretim yeri Fransa olan çoğunlukla çalışan üniformalarında, hemşire- doktor önlüğü, kullanılan şamre kumaş çoğunlukla pamuk ve polyester karışımı liflerden oluşturulur. Pamuk oranı polyestere göre çok yüksek olan şamre kumaşlar pamuk şamre kumaş olarak kabul edilir.

Pamuk Saten Pike Kumaşı

Pike oluşturmak için üretilen saten pamuklu kumaşların genel adıdır. Parlak ve ışıltılı bir yüzeye sahiptir.

Pamuklu Organik Kumaş

Pamuk zaten doğadan elde edilen organik bir elyaf türüdür. Fakat her pamuk organik yollarla üretilmez ve birçok kimyasal kullanılır. Pamuk üretim sürecinde kimyasal kullanmaksızın üretim gerçekleştirilirse bu tür pamuk kumaşlar organik olarak sertifikalandırılır. Bu şekilde organik sertifikası kazanmış pamuk kumaşlar organik pamuk kumaş olarak sektörde yerini alır.

Naylon Pamuk Kumaş

Naylon kumaş yalın haliyle tamamıyla sentetiktir ve organik bileşen içermez. Bu şekilde üretilen %100 naylon kumaşların giyim gibi alanlarda tercih edilme oranı düşüktür. Bu durum sonucu üreticiler hem yüksek pamuk kumaş fiyatlarından uzaklaşmak hem de naylon kumaşın tercih edilebilirliğini arttırmak için bu iki elyaf türünü bir araya getirerek karışım bir kumaş türü olan naylon pamuk kumaşı üretmeye başlamışlardır.

Polyester Pamuk Kumaşı

Pamuk Kumaş Çeşitleri Nelerdir? – Polyester Pamuk Kumaş

Polyester pamuk kumaş polyester elyaflar ile pamuk liflerinin bir arada dokunması ile oluşturulan karma kumaş türüdür.

Pamuk Karışımlı Kumaş

Pamuk lifleri birçok farklı kumaş lifleri ile farklı oranlarda bir araya getirilerek karışım kumaş türleri oluşturulabilir. Bu lifler arasında viskon, polyester, naylon, akrilik lifler örnek verilebilir.

Pamuk Viskon Kumaş

Viskon temel itibariyle kayın ağacından elde edilen selülozik  yapılarla üretilir. Doğal ve sağlıklı bir tür olan viskon pamuk lifleri ile de birlikte örülebilir. Bu şekilde üretilen viskon-pamuk içerikli kumaşlar pamuk viskon kumaş olarak adlandırılır.

Pamuk Penye Kumaş

Penye makinalarında tarama ve temizleme işlemlerinden geçen kaliteli pamuk ipliği üretilen kumaş türüdür.

Pamuk Ribana Kumaş

Çoğunlukla tıbbi ve temizlik alanlarında kullanılmakla beraber esneklik yeteneği ile spor kıyafetleri gibi giyim ürünlerinde de kullanılan ribana örme kumaşın pamuk lifleri ile üretilmiş formudur.

Pamuklu Ranforce Kumaş

Ranforce kumaş çoğunlukla yorgan, nevresim gibi ev tekstili ürünlerinde kullanılan %100 pamuktan oluşan sık örgülü sağlıklı ve doğal bir kumaş türüdür.

Bazı diğer pamuk kumaş türleri ise şunlardır;

  1. Pamuklu Ham Kumaş
  2. Pamuklu Cibinlik Kumaşı
  3. Pamuk Pazen Kumaş
  4. 2 İplik Pamuklu Kumaş
  5. 3 İplik Pamuk Kumaş
  6. Pamuk Vual Kumaş
  7. Pamuklu Örme Kumaş
  8. Pamuk Akfil Kumaş
  9. Pamuk Flanel Kumaş

Kaynak

Pamuk Kumaş Çeşitleri Nelerdir? konusunda hakkında düşüncelerinizi yorumlar bölümünden iletebilirsiniz.

Exit mobile version