Site icon Haknur Bebe

Hasse Kumaş Nedir?

Hesse Kumaş

Hesse Kumaş

Patiska; % 100 pamuklu iplik ile üretilen sık ve düzgün dokunmuş, iyi nitelikli bezdir. Hasse Kumaş Nedir? sorusunun kısa cevap bu şekiledir.

Geçmişte düşük tel sıklıkta üretilen patiska kumaşlar günümüz teknolojisiyle birlikte daha sık ve daha düzgün olarak üretilebilmektedir. Hasse adıyla da bilinen bu kumaş; beyazlatılmış, isteğe göre hafif veya ağır gramajlı olarak üretilebilmektedir.

100 cm. PATİSKA: 110 cm. eninde 50 tel/cm2 sıklığında dokunmaktadır. 20/1 kaliteli 1. sınıf pamuk ipliğinden üretilmiştir. Mamül eni 100 cm. olup dolgulu,parlak beyaz bir kumaştır.

150 cm. PATİSKA: 165 cm. eninde 46 tel/ cm2 sıklığında dokunmaktadır.20/1 kaliteli 1. sınıf pamuk ipliğinden üretilmiştir. Mamül eni 150 cm. olup dolgulu, parlak beyaz bir kumaştır.

240 cm. PATİSKA: 260 cm. eninde 50 tel/ cm2 sıklığında dokunmaktadır. 20/1 kaliteli 1. sınıf kaliteli pamuk ipliğinden üretilmiştir. Mamül eni 240 cm. olup dolgulu, parlak beyaz ve kenar yazılı kumaştır.

Orijinali keten olan bu kumaş şimdi pamuk ya da karışımları veya yün ve karışımlarından yapılır.

Pamuktan yapıldığı zaman genel olarak çözgüde 10-14 ve atkıda 8-14 kaplama faktörü ve metrekaresinde 60-100 gram ağırlığı vardır. Eğer yünden yapılmışsa şalisten (challis) daha hafiftir ve kadın elbiseleri olarak kullanılır. Patiska özellikle Amerika ve Mısır’da yetişen nitelikli pamuklardan eğrilmiş, 60-80 numara ipliklerden dokunur ve çoğunlukla bir yüzüne hafif parlaklık kazandırılır.

Patiska ağartılabilir yada parça halinde boyanabilir. Nitelikli patiskalar pürüzsüz, parlak apreli ve hafif bezlerdir. Bunlar kolay dikilebilir yada üzerlerine ince nakışlar işlenebilir. Patiska kolay yıkanabildiğinden mendillerde, çocuk giysilerinde, iç çamaşırlarında, çarşaflarda ve geceliklerde kullanılır.

Patiska Kumaş Özellikleri Nelerdir?

Kaynak

Hasse Kumaş Nedir? konusundaki düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlere iletebilirsiniz.

Exit mobile version