Site icon Haknur Bebe

Kaliteli Ürün Nasıl Anlaşılır?

KALİTELİ KUMAŞ NASIL ANLAŞILIR

            Yapılan her alışverişte amaç en hesaplı fiyatlarla en kaliteli ürünü satın almaktır. Özellikle uzun süre kullanılacak olan giyim eşyaları veya aksesuarda satın alma sonrası yaşanan kalite sorunu hayal kırıklığına neden olur. Kumaşın çabuk yırtılması, solması, küçülmesi veya bozulması paranın çöpe gitmesi demektir. Bu yazımızda kaliteli kumaş nasıl anlaşılır bununla ilgili ip uçları bulacaksınız.

 1- Kumaş kontrolü yapmak

            Kumaş kontrolü yapmak için kumaşı elinize alıp avuç içi ile iyice sıkmanız yeterlidir. Eğer kumaş hemen buruşuyor ve buruşmuş kağıda dönüyorsa almayın diyoruz. Çünkü bu ürün kumaşı işlem görmüştür ve 1 en fazla 2 yıkamada kullanılamaz hale gelecektir.

 2- Dikiş kontrolü

            İster bir elbise ister bir çanta veya aksesuar olsun, dikiş kalitesini mutlaka kontrol etmelisiniz. Dikişin olduğu her iki tarafı iki elinizle ayırıp baktığınızda eğer dikişler arasında büyük boşluklar varsa bu ürün kaliteli değil demektir. Kısa sürede dikiş yerlerinden patlak verecektir.

 3- Fermuarlı ürünlere dikkat

            Fermuarlı bir giyim eşyası ya da aksesuar alacaksanız metal fermuarlı olanları tercih edin. Metal fermuarlar plastik olanlara göre çok daha kaliteli ve uzun ömürlüdür. Fermuarın açık şekilde değil gizlenmiş şekilde dikilmiş olanı da kalite bakımından tercih edilmelidir.

 4- Kumaşta kenar kıvrımlar

            Almayı düşündüğünüz bir etek, pantolon veya elbiseyi çok beğenmiş olabilirsiniz. Peki, etek kıvrımını çevirip kenar genişliğine bakmayı hiç düşündünüz mü? Bundan sonra bakmalısınız. Çünkü kaliteli kumaş ve ürün özellikleri arasında kenar payının ölçüsü önemlidir. Özentisiz bir şekilde overlok çekilerek yapılan bir kenarla, 2-4 cm kıvrımla kenar oluşturulmuş bir kumaşın kalitesi oldukça farklıdır.

 5-Kaliteli kumaş esnetildiğinde eski şeklini alır

            Kumaşı alıp iki elinizle esnettiğinizde ve bıraktığınızda kumaş eski şeklini almalıdır. Eski şeklini almıyor ve sünmüş gibi şekil bozukluğu görülüyorsa, bu ürünün kumaş kalitesi iyi değil demektir.

 6- Fermuar uzunluğu

            Fermuarın her iki parça uzunluğu birbirinden farklı ise kapatıldığında çirkin bir görüntü ortaya çıkar. Özentisiz bir fermuar dikiminin olduğu bir ürünün kaliteli olması beklenemez.

 7- Kumaş etiketleri fikir verir

            Karşım oranlarından kumaş kalitesini anlamak kolaydır. 0 pamuk kumaşlar her ne kadar sağlıklı ve dayanıklı olsa da yıkandıktan sonra daralabilir. Sentetik oranı düşük kumaşlar tercih edilmelidir.

 8-Dikiş ve iplik kalitesi

            Kumaşın desen ve iplik kalitesine iyi bakılmalıdır. Renk ve desen farkı olan kumaşlar kaliteli değildir. Alt taraftaki görselde birbiriyle uyumlu renkleri görüyoruz.

 9- Düğme ve ilik kontrolü

            Düğmeli ürünlerde ilik örgü kalitesi mutlaka kontrol edilmelidir. Aynı zamanda ilik ve düğme yerleri mutlaka eşleşmelidir.

 10- Renk kontrolü

            Özellikle kıvrım veya bağlantı yerlerindeki kumaş rengini kontrol edin. Kalitesiz bir üründe bu bölgelerde renk dalgalanmaları görülür. Açık veya koyu renk farkları yıkama sonrası daha da belirginleşeceğinden paranızın çöpe gitme ihtimali yüksektir.

Kaynak

Exit mobile version