Üç iplik örme kumaşlar, melanj, vanize, simli, nopeli, flamlı ve değişik elyaf karışımları kullanılarak üretilebilir. Üç iplikli örme kumaş, adından da anlaşılacağı üzere üç iplikten, birinci zemin ipliği ile zemin örgüyü, ikinci iplik (astar ipliği) ile yüzeyi oluşturma ve üçüncü bağlantı ipliği ile de sağlam bir yapı oluşturulur. Üç iplik kumaş nedir? sorusunu cevapladıktan sonra özelliklerine bir göz atalım.
Üç iplikli kumaşlar, tek plakalı yuvarlak örme makinelerinde atlama, askı ve ilmek elemanlarının birlikte kullanılması sonucu elde edilmektedir. Atlama, askı ve ilmek elemanlarının üçü de birlikte kullanılır ve bu şekilde alt kısımda farklı üst kısımda farklı bir örgü oluşur. astar ipliğinin kumaşın ön yüzünde görünmesi önlenir. Bu nedenle penye kumaşlar daha ağır yapılı örme kumaşlardır.
İki iplik kumaşlar gibi, eşofmanda kalın kalın penye olarak sweetshirtlerde, iki ipliğe göre epey kalın, yumuşak ve bazıları şardonsuz düz, bazıları da iç yüzeyi şardonlanmış yani tüylendirilip pamuklu hale getirilmiş olarak bulunur. Dokusu sweat eşofmanlara benzemektedir.
Üç iplik Kumaş Özellikleri
- Ön ve Arka yüzü birbirinden farklıdır, ön yüzü düz arka yüzü ise atlamalı bir yapıdadır.
- Kalın yapıda kumaşlar olduğu için genellikle sonbahar/kış aylarında giyilir.
- Sweetşört, kapişonlu, eşofman vb. kıyafetlerde yaygın olarak kullanılır.
- Yazlık elbiselerde kullanılmaz.
- Likralı olanları çok azdır hatta yok denecek kadar azdır o yüzden esneme yapmaz.
- Pamukla üretilenler bebek kıyafetlerinde sıkça kullanılmaktadır.
- Yıkandığında çekme yapmaz.
- Ütüleme derecesi mutlaka yıkama talimantından kontrol edilmeli ve ona göre sıcaklık belirlenmelidir.
Üç İplik Örgülerin Üretimi
Tek plakalı yuvarlak örme makinelerinde atlama, askı ve ilmek elemanlarının birlikte kullanılmasıyla elde edilen örgü çeşididir. Üç iplik örgüler yüzey görünümleri iki iplikte olduğu gibi ön yüzde ilmek (süprem) örgü yüzeyi, arka yüzde ise atlamaların oluşturduğu iplik yüzmeleri şekildedir ancak iki iplikten farklı olarak atlama ve ilmek sırasının arasında askı yapılması sağlanarak kumaş yüzeyleri arasına bağlantı ipliği kullanılır. Bu sayede daha dolgun, gramajı yüksek ve sıkı bir kumaş yapısı elde edilmiş olunur.
Üç İplik Kumaş Çeşitleri
- Üç iplik
- Grimelanj üç iplik
- Baskılı üç iplik
- Fırçalı üç iplik
- Ring üç iplik
- Şardonlu üç iplik
- Batik üç iplik
- Polyester üç iplik
- Kesik elyaf polyester üç iplik
Üç İplik Kumaş Nedir? konusunda fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: tekstilbilgi.net