Site icon Haknur Bebe

Bebek Giysilerinin Özellikleri

Bebek Giysileri

Bebek Giysileri

Bebeğin sağlıklı gelişimi için beslenmeden sonra en önemli unsurlardan biri bebek giyimidir. Bebeğin, seçilen giysi içinde rahat olmaması huzurunu kaçırabilir. Giysinin rahat, ergonomik ve fiziksel koşullara uygun yapıda olması gerekmektedir. Bebek, giysisi içinde kendini çok konforlu hissetmelidir. Başlıca bebek giysilerinin özellikleri şunlardır;

Ergonomide bebek giysilerinin boyutsal olarak vücuda uygunluğu çok önemlidir. Giysi ne büyük, ne de küçük olmalıdır. Özellikle yürüme çağındaki bebekler, giysileri büyük ve geniş olduğunda sürekli düşme tehlikesi yaşamaktadırlar. Giysi küçük ve dar olduğunda da benzer sorunlar yaşayan bebeklerin aynı zamanda kemiklerinde deformasyon ve büyümelerinde gerilik olabilmektedir. Daha önceki aylarda bu durum daha da kötü sonuçlara yol açabilmektedir.

Bebeklerin ellerini sık sık ağızlarına götürmeleri nedeniyle kol boyu bilekte son bulmalı ve bebeğin elini kapatmamalıdır. Tulum üzerine giydirilen patikler, yeterli bollukta ve yumuşak olmalıdır. Bağcıklı patik giydirildiğinde ise bağcıklar, aşırı sıkı bağlanmamalıdır. Yine aynı şekilde lastikli çorap ve patiklerin lastikleri çok sıkı olmamalıdır. Aksi halde bebeğin kan dolaşımı etkilenebilmektedir.

Bebeklerin sık sık bezlerinin değiştirilmesi nedeniyle giysilerinin giyilip çıkarılmasında sıkıntı verebilecek durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Bebekler, özellikle ilk altı ay ayaklı tulum giymektedirler. Bunlar üst ve alt olmak üzere iki parçadan oluşabileceği gibi tek parçadan olanları da vardır. Bunların ayrı ayrı avantaj ve dezavantajları vardır. Özellikle ilk altı ay tek parça tulumlar tercih edilmelidir. Günün büyük bir bölümünü yatarak geçiren bebekler, iki parçalı giysi içinde beldeki lastikten dolayı rahatsızlık yaşayabilmektedirler. Mutlaka iki parçalı tulum giydirilecekse lastiğinin yumuşak, gevşek ve ince olmasına dikkat edilmelidir.

Patikli tulumların arka bilek kısımlarında yarım lastik kullanımıyla tulumun patik kısmının ayağa oturuşu tam olarak sağlanabilmektedir. Patikli olan pijama ve tulumların boyları tam olmalıdır.

Geniş yaka oyuntusuna sahip fanila ve tulum-fanilaların boyun ve omuz açıklıkları, bazen gereğinden fazla açılmaktadır. Bu durum bebek bluzları veya pijama üstleri içinde geçerlidir. Üst giysilerin yakalarında ribana kullanımı bu sorunu ortadan kaldırmaktadır. Ancak kullanılan ribananın belli bir esnekliğe sahip olması gerekmektedir. Bu giysilerin yakalarının her iki omuzu zarf şeklinde çalışıldığında da hem kafadan kolaylıkla geçmekte, hem de giyildiğinde yakada fazla bir açıklık kalmamaktadır. Ancak burada da zarf şeklinde üst üste binen parçaların ebatları çok önemlidir. Omuzlardan birine çıt çıt yapılması da giysinin kafadan rahat geçmesini sağlayan bir başka çözümdür.

Bebek Giysilerinde Kullanılan Kumaşların Özellikleri

Giysinin ana malzemesi kumaştır. Hem üretici hem de tüketici açısından kumaş seçimi çok önemlidir. Bebek kumaşları, modaya uygunluğunun yanı sıra mevsime ve bebeklerin hassas cildine yeterli konforu sağlayacak nitelikte olmalıdır. Dolayısıyla kullanılan hammadde ve kumaş dokusu çok önemlidir

Tasarlanacak bir giyside kullanılacak tekstil yüzeyinin; dokusu, tuşesi, deseni, lif özellikleri, renk haslığı ve benzeri özellikleri tasarımı doğrudan etkileyen unsurlardandır. Tasarlanan giysinin geliştirilmesi ve üretimi malzemenin özelliklerine paralel değişiklik göstermektedir. Kumaş ile birlikte kullanılan, astar, çıtçıt, aplike kumaş gibi yan ürünler de giysiye ve giysinin kumaşına uyum sağlayacak şekilde seçilmelidir. Örneğin, iç giyim tasarımında metal materyallerden çok plastik olanlar tercih edilmelidir. Her şeyden önemlisi seçilen malzeme ve materyalin cildi tahriş etmeyecek, ekolojik özelliklere sahip ürünler olmasına dikkat edilmelidir.

Kaynak

Bebek Giysilerinin Özellikleri hakkında düşüncelerinizi yorumlar bölümünden iletebilirsiniz.

Exit mobile version